Virksomheder, der modtager eller yder betingede rabatter, skal være opmærksomme på den momsmæssige behandling, særligt når der ikke udstedes kreditnotaer. Skattestyrelsen har nemlig ændret deres tilgang på området, hvilket kan have stor betydning for mange virksomheder.
Ubetinget vs. betinget rabat – en væsentlig forskel
I momsmæssig sammenhæng skelnes der mellem to hovedtyper af rabatter:
- Ubetingede rabatter gives direkte ved levering eller fakturering og fratrækkes prisen med det samme. Her beregnes og afregnes moms af den nedsatte pris.
- Betingede rabatter ydes først, når visse betingelser er opfyldt – fx hvis en kunde samlet køber over et givent beløb i en periode, eller hvis betaling sker hurtigt. I disse tilfælde faktureres det fulde beløb inkl. moms, og rabatten opstår først senere.
Det er netop håndteringen af sidstnævnte, der nu er kommet under skærpet opmærksomhed.
Køber bærer nu ansvaret – selv uden kreditnota
Skattestyrelsen har i deres juridiske vejledning (2025-1) tydeliggjort, at det er køberen, der har pligt til at reducere sit momsfradrag, hvis en betinget rabat bliver udløst – også uden at sælgeren udsteder en kreditnota eller regulerer sin salgsmoms. Den praksis, hvor køberen blot afventede en kreditnota fra leverandøren, er dermed ikke længere tilstrækkelig.
Baggrunden er, at momsfradraget kun må omfatte den moms, der faktisk er betalt. Får virksomheden reelt en prisnedsættelse senere, skal momsfradraget reduceres i overensstemmelse hermed – uanset hvordan sælger forholder sig.
Denne tilgang er i flere tilfælde blevet lagt til grund i konkrete afgørelser, hvor fradragsretten er delvist nægtet, netop fordi køberen ikke havde korrigeret fradraget i takt med den opnåede rabat.
Se evt. den juridiske vejledning her.
Ikke en praksisændring men med samme konsekvens
Skattestyrelsen selv betegner ikke tilgangen som en praksisændring, men I praksis betyder det dog, at mange virksomheder nu skal ændre deres arbejdsgange. Hvor man tidligere kunne afvente leverandørens initiativ i form af en kreditnota, forventes køberen nu at agere selvstændigt og proaktivt.
Det har i den seneste tid skabt usikkerhed i mange virksomheder, særligt hvor aftalerne om betingede rabatter er komplekse og udbetales samlet én gang om året eller på anden vis først opstår retrospektivt.
Sælgers ansvar for momsregulering
Sælgeren har også et ansvar i forhold til den momsmæssige håndtering af betingede rabatter. Når en rabat bliver udløst, skal sælgeren regulere sin salgsmoms i overensstemmelse med rabatten. Det vil sige, at hvis køberen opnår en rabat, skal sælgeren reducere den oprindelige faktura med moms af rabatten. Dette undgås nemmest ved at sælger udarbejder en kreditnota. Uden denne justering risikerer sælgeren at betale for meget i moms.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål til det ovenstående, er du velkommen til at kontakte til din revisor i Christensen Kjærulff.