Er bæredygtigheds - rapportering stadig relevant for SMV’er?
Torsdag den 3. april 2025 vedtog EU-Parlamentet forslaget om at udskyde bæredygtighedsrapportering med to år for virksomheder, der endnu ikke har rapporteret efter CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Direktivet mangler nu at blive endeligt vedtaget af Ministerrådet.
Fagligt nyt
.jpg&w=3840&q=75)
Er bæredygtighedsrapportering stadig relevant for SMV’er?
Torsdag den 3. april 2025 vedtog EU-Parlamentet forslaget om at udskyde bæredygtighedsrapportering med to år for virksomheder, der endnu ikke har rapporteret efter CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Direktivet mangler nu at blive endeligt vedtaget af Ministerrådet.
Udsættelsen er en del af den såkaldte omnibuspakke, som blev fremlagt af EU-Kommissionen i februar 2025. Formålet er at forenkle kravene til bæredygtighedsrapportering og mindske byrden for virksomheder.
Hvis direktivet vedtages som forventet, vil antallet af danske virksomheder, der skal rapportere for regnskabsåret 2025, falde markant.
.jpg&w=2048&q=75)
VSME – en god mulighed for SMV’er
"Hos Christensen Kjærulff ser vi positivt på de foreslåede ændringer, idet mange af vores kunder ellers står over for en tung rapporteringsopgave", siger indehaver i Christensen Kjærulff Peter Clausen – der dog pointerer, at bæredygtighedsrapportering stadig er yderst relevant for SMV’er, der ønsker at stå stærkt i markedet.
Selvom færre SMV’er bliver omfattet af lovpligtige krav, vil mange fortsat blive mødt med forventninger om at kunne levere ESG-data – eksempelvis fra større samarbejdspartnere, banker, investorer eller offentlige kunder.
I den forbindelse er VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs) en oplagt mulighed. Standarden, som er under udarbejdelse af EU og blev præsenteret i forbindelse med omnibuspakken, er:
- Frivillig og målrettet SMV'er
- Langt enklere end CSRD og mindre administrativt krævende
- En praktisk måde at komme i gang med ESG-rapportering - uden behov for omfattende systemer eller juridiske rammer
VSME-standarden – to moduler
Den frivillige standard består af to moduler, et basismodul og et udvidet modul. Basismodulet er det primære modul.
Basismodulet indeholder de mest essentielle ESG-oplysninger, som samarbejdspartnere typisk vil forvente at få fra SMV’er. Basismodulet indeholder 11 oplysningspunktet. Det Udvidet Modul indeholder 9 yderligere punkter, som man hovedsageligt forventer at banker, investorer og erhvervskunder vil efterspørge.

Læs evt. mere om VSME på virksomhedsgiuiden.dk
Derfor bør SMV’er stadig havde fokus på bæredygtighed
Selvom lovgivningen er udskudt og lempet, er der flere gode grunde til, at SMV’er bør forholde sig aktivt til bæredygtighedsrapportering allerede nu:
- Omdømme: Fokus på bæredygtighed vil fremme virksomheden som en samfundsansvarlig virksomhed både i forhold til kunder og medarbejdere.
- Tillid: Bæredygtighedsrapportering skaber større tillid til virksomheden, da der er gennemsigtighed i virksomhedens arbejdsprocesser hvad angår ESG, på linje med det finansielle regnskab.
- Øget effektivitet: Analysen af virksomhedens data kan både afsløre processer, der kan effektiviseres, men også nye muligheder, der kan udnyttes.
- Risikohåndtering: Ved at lave en bæredygtighedsrapport er din virksomhed klar til at levere ESG-data til jeres kunder, og kan derved undgå potentiel kundeafgang.
Med VSME-standarden får SMV’er et lettilgængeligt redskab til at begynde arbejdet.
Et område i udvikling
Lovgivningen om bæredygtighedsrapportering er i hastig udvikling, og det er vigtigt at huske at Omnibuspakken endnu ikke er endeligt vedtaget. Hos Christensen Kjærulff følger vi udviklingen tæt og opdaterer løbende vores rådgivning og materialer i takt med, at ny lovgivning træder i kraft.
Kontakt os
Har du spørgsmål til ESG-rapportering, eller vil du høre mere om, hvordan du kan komme i gang med frivillig rapportering, er du altid velkommen til at kontakte os.