Bæredygtighedsrapportering
Bæredygtighed er i dag en integreret del af store virksomheders forretningsstrategi, og med EU's nye CSRD-direktiv, som trådte i kraft i maj 2024, vil det kun blive mere synligt. De virksomheder, der er omfattet af CSRD, skal dokumentere virksomhedens ikke-finansielle data, hvilket kræver omfattende dataindsamling, bl.a. af virksomhedens CO2-aftryk, - og derfor også et øget fokus på leverandørkæden.
Lovgivningen på området er kompleks og i konstant udvikling. På nuværende tidspunkt er det kun store børsnoterede virksomheder, der er lovmæssigt forpligtet til at fremlægge en bæredygtighedsrapport. SMV’er bør dog alligevel forberede sig på at kunne levere data, selvom de ikke direkte er påvirket af direktivet, da mange større virksomheder, investorer og offentlige aktører i højere grad efterspørger ESG-data fra deres samarbejdspartnere. I denne forbindelse er VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs) en oplagt mulighed for SMV’er, der vil igang med at arbejde med bæredygtighed.
ESG
ESG står for "Environmental, Social, and Governance" og refererer til et sæt kriterier, der bruges til at evaluere virksomheders bæredygtighed og samfundsansvar. Her er en kort oversigt over de tre komponenter:
- Environmental (Miljø): Dette dækker over virksomhedens påvirkning på miljø- og klimamæssige forhold, fx. CO2-udledninger, klimaændringer og -tilpasning, forurening, vand- og havressourcer, biodiversitet, økosystemer, og cirkulær økonomi.
- Social (Sociale forhold): Dette handler om virksomhedens påvirkning på sociale forhold, fx arbejdsforhold for din egen arbejdsstyrke og arbejdstagere i din værdikæde, berørte samfund, forbrugere og slutbrugere.
- Governance (Ledelse): Dette omfatter forhold inden for virksomhedsadfærd, fx, virksomhedskultur, beskyttelse af whistleblowere, antikorruption eller politisk engagement.
Formålet med bæredygtighedsrapportering
Bæredygtighedsrapportering har til formål at skabe et gennemsigtigt og sammenligneligt grundlag for at kunne vurdere virksomheders arbejde og indsats for bæredygtig omstilling. På den måde får virksomheders kunder og stakeholders en mulighed for at vurdere, hvilke virksomheder der arbejder mest målrettet med bæredygtig omstilling. Som revisorer skal vi sikre, at der er tillid til de oplysninger som rapporteres, på lige fod med den finansielle rapportering.
Hvad får en SMV ud af et styrket fokus på bæredygtighed?
Selvom SMV’er endnu ikke er forpligtet til at lave en bæredygtighedsrapport, kan både en frivillig rapportering eller udarbejdelse af strategi for indsamling af datagrundlag, give mening for virksomheden. Når det kommer til bæredygtighedsrapportering, er der mange gode argumenter for at integrere det i virksomhedens strategi:
- Fokus på bæredygtighed vil fremme virksomheden som en samfundsansvarlig virksomhed både i forhold til kunder og medarbejdere. Virksomheden skal ikke vælges fra, fordi den ikke kan levere data!
- Omdømme
- Bæredygtighedsrapportering skaber større tillid til virksomheden, da der er gennemsigtighed i virksomhedens arbejdsprocesser, hvad angår ESG, på linje med det finansielle regnskab.
- Tillid
- Analysen af virksomhedens data kan både afsløre processer, der kan effektiviseres, men også nye muligheder, der kan udnyttes.
- Øget effektivitet
- Ved at lave en bæredygtighedsrapport er din virksomhed klar til at levere ESG-data til jeres kunder, og kan derved undgå potentiel kundeafgang.
- Risikohåndtering
Hvordan kommer du i gang med at arbejde med bæredygtighed?
Hvis du som SMV’er ønsker at stå klar, når dine kunder efterspørger ESG-data til deres egen rapport, er det første skridt at skabe et overblik og få lavet en foranalyse.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til bæredygtighedsrapportering. Sammen finder vi den rigtige løsning for netop dine behov.
Vores bæredygtighedsrevisorer:
Anders Ingemann Hansen
Managing partner og statsautoriseret revisor
- Email: aih@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 16 04
- Mobil: +45 26 81 49 31
Anders Lund
Statsautoriseret revisor
- Email: alu@ck.dk
- Direkte telefon: +45 70 20 18 11
- Mobil: +45 30 30 50 15
Brian Hansen
Bestyrelsesmedlem & statsautoriseret revisor
- Email: bh@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 16 19
- Mobil: +45 26 11 08 90
Kenneth Iversen
Bestyrelsesmedlem & statsautoriseret revisor
- Email: kei@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 15 62
- Mobil: +45 29 24 19 60
Mads Kokholm
Statsautoriseret revisor
- Email: mko@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 16 40
- Mobil: +45 26 28 41 75
Peter Clausen
Statsautoriseret revisor
- Email: psc@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 16 10
- Mobil: +45 23 34 80 25
Sven-Erik Vejlby
Statsautoriseret revisor
- Email: sev@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 16 36
- Mobil: +45 30 61 44 63
Torben Laurentz Wiberg
Bestyrelsesformand og statsautoriseret revisor
- Email: tlw@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 15 12
- Mobil: +45 40 20 30 60
Vanja Lawaetz Schultz
Statsautoriseret revisor
- Email: vls@ck.dk
- Direkte telefon: +45 33 30 15 13
- Mobil: +45 29 92 45 95